Samenwerkingsverband VO Groningen Stad
Passend Onderwijs
De basis van passend onderwijs ligt in de wettelijke zorgplicht die scholen/schoolbesturen hebben. Elke leerling heeft recht op een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Na aanmelding door de ouder onderzoekt de school of ze aan de leerling goed onderwijs kan geven. Als de school dat niet zelf kan, zorgt de school of voor extra ondersteuning in de school of zorgt ervoor dat het kind op een andere school passend onderwijs kan krijgen.
In een regio vormen de schoolbesturen voor primair onderwijs (regulier en speciaal) én de scholen voor voortgezet onderwijs (regulier en speciaal) elk een samenwerkingsverband passend onderwijs. Samen staan ze voor het onderwijs aan elke leerling in de regio.
Passend onderwijs is de manier waarop onderwijs aan leerlingen, die extra ondersteuning nodig hebben, wordt georganiseerd. Het gaat om zowel lichte ondersteuning in het regulier onderwijs als zware ondersteuning in het gespecialiseerd onderwijs. Binnen het samenwerkingsverband maken de schoolbesturen/scholen onderling afspraken over hoe ze ervoor zorgen dat alle leerlingen onderwijs krijgen dat bij hen past.
De samenwerking heeft tot doel om te komen tot een beter aanbod dan elk schoolbestuur apart kan realiseren. Voor onze regio gaat het om de schoolbesturen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeente Groningen en de regio Zuidlaren van de gemeente Tynaarlo.
Ondersteuning aan leerlingen
Alle scholen hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er minimaal op alle locaties geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Daarnaast hebben alle scholen binnen het samenwerkingsverband vastgesteld welke extra ondersteuning zij afzonderlijk kunnen bieden aan leerlingen. Deze ondersteuning hebben scholen beschreven in een ondersteuningsprofiel. Dit profiel beschrijft welke voorzieningen zijn getroffen voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Zo beschrijft de school in het ondersteuningsprofiel:
- wat de school kan bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het beschrijft de basisondersteuning (vastgesteld in het samenwerkingsverband) en de aanvullende ondersteuningsmogelijkheden die de school biedt;
- welke ambities de school in dit kader heeft voor de toekomst.
Het ondersteuningsprofiel wordt minimaal eens in de vier jaren vastgesteld door het bevoegd gezag. Vanaf schooljaar 2025-2026 is het geen apart document meer, maar is het onderdeel van de schoolgids. Op deze manier is het ondersteuningsprofiel voor ouders beter vindbaar. U kunt dit profiel opvragen bij uw huidige school of de school van uw keuze. Indien uw kind extra ondersteuning ontvangt bovenop de basisondersteuning, dan is in principe een ontwikkelingsperspectiefplan (opp) nodig. In dit plan staat welke specifieke ondersteuning er aan uw kind geboden wordt. Als school bespreken we dit opp met u als ouders en we evalueren het opp gezamenlijk op gezette tijden.
De school krijgt jaarlijks middelen van het samenwerkingsverband als tegemoetkoming om de extra ondersteuning zoals beschreven in het ondersteuningsprofiel mogelijk te maken. Wij als school zijn dan ook verantwoordelijk voor de extra ondersteuning en niet het samenwerkingsverband.
Is de school handelingsverlegen, m.a.w. kan de school niet voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind, dan dienen we als school een andere, beter passende plek te zoeken. Dat kan ook het speciaal onderwijs zijn. Voor een plaatsing in het speciaal onderwijs moet de school, samen met u als ouders/verzorgers, een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij het samenwerkingsverband. Meer informatie over het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring vindt op u de website: www.passendonderwijsgroningen.nl, onder de button ‘Commissie van Advies’. U kunt uiteraard ook bij de school terecht voor meer informatie.
Ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband
Expertise- & Consultatieteam
Zowel school als ouders kunnen een medewerker van het Expertise- & Consultatieteam van het samenwerkingsverband inschakelen als externe deskundige of als bemiddelaar/onafhankelijk deskundige. Het Expertise- & Consultatieteam kan bereikt worden via: ect@swv-vo2001.nl
Indien u op een veilige manier persoonlijke gegevens wilt delen met het samenwerkingsverband, kunt u dat doen via het beveiligde contactformulier. Controleer wel altijd of uw browser een beveiligde verbinding heeft met swvweb.nl als u het contactformulier invult.
Speciaal voor ouders/verzorgers is er een brochure over de taken en rollen van het Expertise- en Consultatieteam (ECT) van het samenwerkingsverband beschikbaar.
Leerling- en Oudersteunpunt (LOS)
‘LOS’ is het centrale steunpunt in het samenwerkingsverband voor leerlingen en ouders/verzorgers. Dit steunpunt kent drie functies: informeren en adviseren, steunen & begeleiding bieden en signaleren (luisteren naar en ontwikkelen met de ervaringen van ouders en leerlingen). Wilt u weten wat het samenwerkingsverband doet op deze drie terreinen? Klik dan hier.
Ook is er een brochure voor ouders beschikbaar met vragen en antwoorden over Passend Onderwijs in het VO. Deze brochure is ook beschikbaar in de Engelse taal. Tevens zijn er video’s voor ouders/verzorgers en leerlingen beschikbaar met uitleg over Passend Onderwijs. Deze video’s zijn ook beschikbaar in zes andere talen: Engels, Turks, Arabisch, Pools, Perzisch en Tigrinya.
U kunt als ouder tijdens kantooruren contact zoeken met het Steunpunt ‘LOS’ via steunpunt@swv-vo2001.nl of via het mobiele nummer van het steunpunt: 06-22 052 132. U kunt hier ook een verzoek doen om met een ervaringsdeskundige in contact te komen of een onafhankelijke ouderondersteuner in te schakelen. Deze ouderondersteuner kan u bijv. terzijde staan in gesprekken met school over Passend Onderwijs. Meer informatie vindt u via: Leerling- & oudersteunpunt. Ook voor het steunpunt geldt: indien u persoonsgegevens wilt delen met het samenwerkings-verband, dan kunt u gebruikmaken van het beveiligde contactformulier.
Aansluiting onderwijs-jeugdhulp
Binnen de VO-scholen zijn teams actief die acteren in de aansluiting van onderwijs en jeugdhulp, de zogenaamde AOJ-teams (Aansluiting Onderwijs-Jeugdhulp). In deze teams werken medewerkers van verschillende organisaties met elkaar samen: de school zelf, de leerplichtambtenaar, de medewerker van VO WIJ, het samenwerkingsverband en de jeugdarts van de GGD. Doel van deze teams is een sluitende aanpak in de aansluiting onderwijs-jeugdhulp te realiseren waar dat nodig is in het belang van de leerling.
Privacy van leerlingen
Als school bewaken we de privacy van de leerlingen. Als ouder kunt u erop vertrouwen dat we zo terughoudend mogelijk zijn met het delen van gegevens. Zo zullen we ten allen tijde checken welke gegevens noodzakelijk zijn gegeven het gestelde doel en of er ook andere manieren zijn om het doel te bereiken. Voor het delen van gegevens met het samenwerkingsverband maken we gebruik van een privacyproof webbased pakket. Voor een aantal zaken bestaat een wettelijke grondslag t.a.v. het doorgeven van gegevens. Bijv.:
- van de basisschool naar voortgezet onderwijs als het gaat om het overstapdossier van de leerling (o.a. toetsgegevens uit het leerlingvolgsysteem);
- van school naar samenwerkingsverband als het gaat om vormen van extra ondersteuning voor de leerling (op de eigen school, op een tussenvoorziening of de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs);
- tussen school en leerplicht als het gaat om verzuim. Zo zijn we als school wettelijk verplicht om uw kind te melden bij het verzuimloket van DUO als het binnen 4 weken 16 of meer uren verzuimt of langer dan 4 weken ongeoorloofd verzuimt.
Voor deze vormen van overdracht is formeel geen toestemming nodig, maar zullen we ouders zoveel als mogelijk bij deze gesprekken betrekken of in elk geval informeren. Voor andere vormen van gegevensoverdracht zullen we als school in principe altijd toestemming vragen en – voor zover mogelijk – de informatie delen in aanwezigheid van u als ouder. Indien dat niet mogelijk is, gaat het om het uitwisselen van die gegevens die minimaal nodig zijn voor het beoogde doel (data-minimalisatie, doelbinding en proportionaliteit). Voor de uitwisseling van gegevens met partijen buiten de school is een provinciaal privacyconvenant afgesloten.
Nadere informatie voor ouders/verzorgers
Voor u als ouder/verzorger geldt dat de school de belangrijkste informatiebron is als het gaat om Passend Onderwijs en extra ondersteuning aan uw kind. De school heeft dagelijks contact met uw kind en vervult daarmee een belangrijke rol in de adequate informatievoorziening aan ouders.
Het samenwerkingsverband heeft ten behoeve van de informatievoorziening naar o.a. ouders/verzorgers een eigen website ingericht: https://www.swv-vo2001.nl
Op deze website staat een aparte button voor de ‘ouder’. Via deze ingang vinden ouders/verzorgers direct relevante informatie. Daarnaast is het samenwerkingsverband actief op LinkedIn en Facebook (zie hieronder voor de gegevens).
Op de website van het Ministerie van OCW: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs is voor ouders veel informatie te vinden op thema. Daarnaast is een aparte pagina met veel gestelde vragen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs/vraag-en-antwoord
Andere interessante links voor ouders zijn o.a.:
- Ouders & Onderwijs: https://www.oudersonderwijs.nl
- Balans: https://www.balansdigitaal.nl
- Onderwijsconsulenten: https://onderwijsconsulenten.nl
Voor vragen over een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs kunt u terecht bij de Commissie van Advies:
mail CvA: | info@cvagroningen.nl |
Mobiel: | 06-48 21 43 78 (maandag, dinsdag & vrijdag van 9-11 uur & van 15-16 uur) |
Postadres: | Eemsgolaan 1a, 9727 DW te Groningen |
Contactgegevens samenwerkingsverband VO Groningen Stad
Bezoek- & postadres: | Eemsgolaan 1a, 9727 DW Groningen |
Directeur-bestuurder: | dhr. Peter Oostra, 06 – 363 45 892 |
Adjunct-directeur: | dhr. Erik de Graaf, 06 – 553 48 225 |
E-mail: | p.oostra@swv-vo2001.nl & e.de.graaf@swv-vo2001.nl |
Website: | https://www.swv-vo2001.nl |
E-mail ECT: | ect@swv-vo2001.nl |
Oudersteunpunt: | steunpunt@swv-vo2001.nl |
LinkedIn: | https://www.linkedin.com/company/samenwerkingsverband-vo-groningen-stad |
Facebook: | www.facebook.com/SWVVO20.01Stad |